06 20 46 06 85

CV ketel in de ban

Nederlanders zouden vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketel meer in hun huis mogen plaatsen. De 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, mogen dan alleen nog worden ingeruild voor een hybride systeem, een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief.

Dat voorstel wordt vandaag gedaan door een brede klimaatcoalitie, bestaande uit vijftien energiebedrijven en milieuorganisaties. Een deel van die partijen zit ook aan tafel bij de onderhandelingen voor een nieuw Klimaatakkoord, waarmee de kans groot is dat dit voorstel in de praktijk wordt gebracht.

In 90 procent van de huizen zit nu nog een cv-ketel, gestookt op Gronings gas. Om het klimaatverdrag van Parijs te halen én de gaswinning in Groningen fors te verlagen, willen de partijen een nieuwe ‘rendementseis’ voor verwarmingsinstallaties invoeren. Dat betekent dat cv-ketels vanaf 1 januari 2021 niet meer volledig op gas mogen draaien.

Lage- en middeninkomens komen financieel in de problemen als zij hun woning zonder gas gaan verwarmen, bleek uit eerder uit onderzoek van Ecorys. Voor een rijtjeshuis kost het naar schatting 18.000 euro om gasloos te worden, werd toen becijferd.

Omscholing cv-installateurs

Een nieuwe traditionele cv-ketel is een kat in de zak voor de particulier

Omdat er veel haast is, willen de bedrijven met spoed werk maken van het verbeteren en goedkoper maken van (hybride) waterpompen. UNETO-VNI is bereid om de 30.000 cv-installateurs zo snel mogelijk bij te scholen. Ook pleiten de partijen voor nieuwe financieringsregelingen, zodat iedere huiseigenaar kan overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie.

,,Het stellen van een verplichtende maatregel is nodig om sneller te schakelen naar duurzame energie”, zegt directeur Anna Schoemakers van Greenpeace. ,,Een nieuwe traditionele cv-ketel is een kat in de zak voor de particulier, dat moet je niet meer willen.”

Als de 350.000 cv-ketels die jaarlijks aan vervanging toe zijn per 2021 voor hybride systemen worden ingeruild, scheelt dat tot en met 2030 zo’n 13 miljard kubieke meter gas en 17 megaton aan CO2-uitstoot. Dat is een derde van de 41 megaton die het kabinet in die periode moet besparen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

4 april 2018