06 20 46 06 85

Hoe vervangen we aardgas door een duurzame energiedrager? Dat is de grote vraag van de komende jaren. Op het gebied van waterstof gebeurt er veel. DuurzaamBedrijfsleven zet een aantal kansrijke toepassingen op een rij.

Met de energietransitie voor de deur wordt een grote rol toegedicht aan wind en zon als energiebronnen. Schoon, duurzaam en bijna altijd voorradig. Maar windenergie die ’s nachts opgewekt wordt, moet ergens worden opgeslagen. Via een Power-to-gas centrale kan de wind of zon worden gebruikt om waterstof te creëren. Dat kan eenvoudig worden opgeslagen en heeft diverse toepassingen. Maar waar kunnen we waterstof allemaal voor gebruiken?

Transport
Op diverse plaatsen in Nederland wordt de energiedrager gebruikt om voertuigen aan te drijven. In Breda rijden voertuigen van de gemeente op waterstof. In Noord-Holland wordt een proef uitgevoerd om een vrachtwagen erop te laten rijden.

Het Japanse concern Toyota heeft een schip ontwikkeld wat door waterstof aangedreven wordt. De brandstof wordt gewonnen uit zeewater. De Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel heeft een klein vliegtuigje voor vier personen ontwikkeld wat op waterstof vliegt.

Openbaar Vervoer
Het openbaar vervoer in Groningen wordt deels aangedreven door waterstof. Treinen rijden in Nederland nog niet op de alternatieve brandstof, in Duitsland gebeurt dit al wel. Of het in Nederland gaat gebeuren is nog maar de vraag: veel niet-geëlektrificeerde spoorlijnen worden verduurzaamd door de inzet van treinen op batterijen of door ze te elektrificeren.

Omzetten naar energie
Het Nederlandse bedrijf Nedstack produceert sinds 2007 brandstofcellen waarbij waterstof omgezet wordt naar energie. Bij een fabriek van Akzo Nobel in Delfzijl staat een installatie van Nedstack die energie uit het gas haalt.

Verwarming op waterstof
In Rotterdam experimenteert netbeheerder Stedin met het verwarmen van huizen door middel van de energiedrager. Via het gasnet wordt het gas naar een centrale ketel getransporteerd, die vervolgens de huizen verwarmt. Volgens onderzoeksbureau Berenschot kan waterstof het verduurzamen van het warmtenet versnellen.

Waterstof voor de industrie
In de chemische industrie is waterstof interessant omdat bij veel processen hoge temperaturen nodig zijn. Voor temperaturen van meer dan 250 graden Celsius is de energiedrager volgens de Topsector Energie één van de alternatieven ten opzichte van elektriciteit.

Het element biedt daarnaast ook kansen voor de verduurzaming van de industrie. Een aantal bedrijven in Zeeland en België bundelen hun krachten om de CO2-uitstoot te beperken. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar een waterstofnetwerk tussen Vlissingen en Gent. Op Goeree Overflakkee zijn voorbereidingen om ammoniak te maken op basis van waterstof die met lokale zon en wind geproduceerd

 

Bron | DuurzaamBedrijfsleven

Datum | 28 november 2018