06 20 46 06 85

 

‘Waterstofeconomie kan aardgaseconomie volledig vervangen’

Noord-Nederland is uniek gepositioneerd om de groene waterstofeconomie tot ontwikkeling te brengen. Een dergelijke waterstofeconomie zou, uiteindelijk, de huidige aardgaseconomie volledig kunnen vervangen. Om dit te kunnen realiseren is echter een radicaal andere denkwijze en aanpak nodig.

Dat blijkt uit het deltaplan ‘De Groene Waterstofeconomie in Noord-Nederland’ dat de Noordelijke Innovation Board samen met het bedrijfsleven, wetenschap en overheid begin mei uitbracht.
Noord-Nederland heeft te maken met een dubbele urgentie, naast de omschakeling naar een duurzame energievoorziening, zal ook de aardgasproductie sterk moeten worden verminderd.

Uitstekende kansen
“Maar dat is niet de enige reden voor een groene waterstofeconomie”, zegt directeur Denisa Kasova van de Noordelijke Innovation Board. “De groene waterstof maakt energietransitie mogelijk voor de chemie, mobiliteit en elektriciteit. Dit is nodig om de klimaatdoelen van Parijs te halen én de economie te vergroenen en te versterken. Noord-Nederland is daarbij uniek gepositioneerd en dat biedt uitstekende kansen om een grote bijdrage te leveren aan een duurzame energievoorziening, groene waterstofproductie tegen competitieve prijzen en de realisatie van een sterke en groene economie.”

Regie en doorzettingsvermogen
Maar om dit te kunnen realiseren is een radicaal andere denkwijze en aanpak nodig, blijkt uit het rapport. “Het vereist ook moed en doorzettingsvermogen, regie en coördinatie om een plan van deze grootte te realiseren”, zegt professor Ad van Wijk, lid van de Noordelijke Innovation Board. In het plan wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden en kansen van een groene waterstofeconomie en de aanpak die daarvoor nodig is. “Er is samen met het bedrijfsleven, wetenschap en overheid een high level routekaart ontwikkeld”, zegt Van Wijk. “Deze moet nu concreet worden uitgewerkt in een masterplan en projecten.”

Prioriteit 
Naast de inzet op de Groene Waterstofeconomie houdt de Noordelijke Innovation Board zich ook bezig met andere programma’. “Wij hebben nu prioriteit gegeven aan het scheppen van een alternatief voor het teruglopen van de gaswinning”, zegt voorzitter Niek Jan van Kesteren van de Noordelijke Innovation Board. “Maar we zetten ook in op voedsel, water en energie. Dat zijn de drie sterke punten van Noord-Nederland. Deze regio kan in Nederland uitgroeien tot het centrum van moderne energievoorziening en -productie. Wij zijn er om dat aan te jagen, te versnellen en verbindingen te leggen.”

 

Nieuwsbericht | 23-05-2017

Bron: http://www.noordelijkeinnovationboard.nl/